آپراکسی گفتاری نوعی اختلال در گفتار است بطوری که فرد توانایی صحبت کردن به صورت واضح و دقیق را نداشته و نمی تواند منظور خود را بطور صحیح به اطرافیان بفهماند.

علت اصلی این اختلال مشکل در برنامه ریزی حرکتی گفتار در مغز است و به علت آسیب در مغز ایجاد می شود و در دو نوع اکتسابی و مادرزادی رخ می دهد.

آپراکسی فرد را در شروع و انجام حرکات لازم برای گفتار دچار مشکل می کند که این وضعیت با وجود ضعف در عضلات گفتاری همراه است.

علائم آپراکسی گفتاری

  • کم حرف بودن در دوران کودکی ( زیر دو سال )
  • مشکل و ناتوانی در یادگیری و هجی کردن کلمات 
  • ناتوانی در تلفط کلمات طولانی و پیچیده
  • مکث طولانی بین بر زبان آوردن کلمات مختلف
  • مشکل هجی کردن در دوران کودکی

انواع آپراکسی گفتاری

آپراکسی مادرزادی

کودکان معمولا در سالهای ابتدایی صحبت کردن خود دچار مشکل هستند که این وضعیت طبیعی است و بتدریج و با رشد کودکان و شنیدن صدا و صحبت اطرافیان این وضعیت درست شده و کودک می تواند بدرستی صحبت کند.

اما در برخی مواقع کودکان پس از گذشت چند ماه پس از شروع صحبت کردن ( معمولا پس از ۳ سالگی ) کودک توانایی صحبت کردن و ادا کردن کلمات بطور صحیح و جمله ساری را ندارد ، در این وضعیت احتمالا آپراکسی گفتاری وجود دارد و کودک باید به یک مرکز گفتاردرمانی ارجاع داده شود.

از آن جایی که این کودکان توانایی صحبت کردن بطور صحیح را ندارند ممکن است در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکلات زیادی شوند که این امر سبب بروز عوارض روحی نیز برای این کودکان می شود.

متخصصان هنوز نمی دانند که چه عواملی موجب بروز آپراکسی گفتاری مادرزادی می شود، اگرچه برخی متخصصان که این مسئله ناشی از مشکلات علامت دهی بین مغز و عضلاتی است که برای حرف زدن استفاده می شود.

آپراکسی اکتسابی

این وضعیت اغلب در افراد سالمند یا بزرگسالانی که دچار مشکلاتی همچون سکته مغزی شده اند رخ می دهد. در این حالت فرد مهارت های گفتاری خود را از دست داده و نمی تواند چیزی که از ذهن او می گذرد را بر زبان بیاورد.

آسیب به مغز بخش هایی از مغز که مسئول هماهنگی حرکات عضلات صورت و زبان هستند در اثر بیماری های و آسیب های مغزی مانند ضربه مغزی و یا جراحی های مغز نیز از دیگر دلایل آپراکسی گفتاری اکتسابی است که در سنین بزرگسالی رخ می دهد.

روش های درمان

گفتاردرمانی درمان اصلی این عارضه است که به فرد مبتلا به این اختلال کمک می کند تا بتوانند راحت تر صحبت کند.

گفتاردرمانگر با ایجاد تعامل با کودک وی را در نحوه اجرای صداها، هجا ها و کلمات و اینکه چگونه قادر به ایجاد و درک آن ها است ارزیابی می کند و کودک را از نظر هرگونه مشکل ساختاری در دهان، زبان و صورت کودک نیز معاینه می کند.

درمان آپراکسی گفتاری در کودکان با هدف بهبود هماهنگی گفتار انجام می شود.

ایجاد توانایی در مغز برای هماهنگی عضلات گفتاری از جمله لب ها و فک مهم ترین عاملی است که به درمان آپراکسی گفتاری کمک می کند.

گفتار درمانی به فرد کمک می کند تا با تمرین و تکرار بتواند صحبت کردن بطور صحیح را بیاموزد یا توانایی آن را دوباره بدست آورد.

 

کلینیک گفتاردرمانی لبخند ارائه دهنده خدمات تخصصی گفتاردرمانی در شرق تهران

 

کلمات مرتبط :

گفتاردرمانی در پیروزی – گفتاردرمانی در شرق تهران – گفتاردرمانی کودکان – بهترین مرکز گفتاردرمانی در شرق تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست
مشاوره در واتس آپ